Reumás láz tünetei és kezelése

2018. 05. 20.

 Dr. Győri József

 Dr. Mészner Zsófia

Mi a reumás láz?

A reumás láz a kötőszövet nem gennyes, kiterjedt gyulladásos megbetegedése, amely a szívet, ízületeket, agyvelőt, ereket és a bőr alatti kötőszöveteket érinti. Leggyakrabban 6-15 éves kor között fordul elő. A torokban megtelepedő, gyulladást kiváltó (egyesekben skarlátot okozó) A-csoportú Streptococcus-törzsek indítják el a betegséget. Az immunrendszer a baktérium ellen termel ellenanyagokat, melyek bonyolult immunfolyamatok során a saját szervezet egyes szöveteit, szerveit is károsítják. A tünetek a fertőzést követő néhány - leggyakrabban három - héten belül jelentkeznek.

Rögtön a bevezetőben meg kell azonban említeni, hogy a reumás láz klasszikus formában az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban, így Magyarországon is lényegesen ritkában fordul elő, mint korábban. A diagnosztizált esetek is enyhébb lefolyásúak. Ennek egyik fő oka a felső légutak Streptococcus-fertőzéseinek megfelelő antibiotikumos kezelése, másik pedig a jelenleg ebben a régióban cirkuláló streptococcus törzsek típusváltása.

A reumás láz tünetei, diagnózisa

A magas lázzal járó torokgyulladás, mandulagyulladás vagy típusos skarlát mellett tünetszegény esetek is előfordulhatnak, amikor csak enyhe torokfájdalom, hőemelkedés jelentkezik. Mindkét esetben a torokból kitenyészthető a Streptococcus pyogenes baktérium. Az enyhe esetekben a megfelelő antibiotikum-kezelés elmaradása után kialakulhat a reumás láz.
A tüneteket az orvosi szakirodalom ún. nagy tünetekre (major kritériumok) és kis tünetekre (minor kritériumok) osztja. A reumás láz diagnózisának felállításához szükséges, hogy egyszerre legyen jelen két nagy tünet vagy egy nagy tünet és két kis tünet.
Nagy tünetek:

 1. Szívgyulladás (carditis): szapora szívműködés (tachycardia), mely láztalan állapotban is fennáll, szívzörej, szívmegnagyobbodás, keringési elégtelenség megjelenése.

 2. Ízületi gyulladás (arthritis): főként a nagy ízületek (csípő, térd, boka, könyök, csukló) duzzanata, fájdalma, amely jellegzetesen egyik ízületről a másikra vándorol, majd maradandó elváltozás nélkül gyógyul.

 3. Idegrendszeri tünetek (chorea minor): érzelmi labilitás mellett a mozgások összerendezetlenek, a kisgyermek a tárgyakat elejti, a nagyobbak írása romlik, az arc és a végtagok izmaiban akarattól független rángások jelentkeznek, ami miatt lehetetlenné válik az ing vagy kabát begombolása. (A mozgászavarok alváskor megszűnnek.)

 4. Bőrtünetek (erythema anulare marginatum): a törzsön és a felkarokon megjelenő, 2-3 cm átmérőjű, éles határú, közepén halványabb, nem viszkető bőrjelenségek tapasztalhatók.

 5. Reumás csomók: a kisízületek, a térd, könyök, a lapockák és a gerinc két oldalán szimmetrikusan elhelyezkedő, 0,5-2 cm nagyságú fájdalmatlan, nem viszkető, mozgatható csomók.
A reumás láz főként a gyerekeket érinti

A reumás láz főként a gyerekeket érinti


Kis tünetek:
 1. Klinikai tünetek:
  • láz, mely az első napokban magas, majd csak hőemelkedés marad,

  • tompa fájdalom az ízületekben,

  • hasi fájdalom, ami jelentkezhet a vakbél, a gyomor vagy a máj tájékán.

 2. Laboratóriumi eltérések, amelyek a lezajlott Streptococcus-fertőzésre utalnak.
Szövődmények: Legsúlyosabb szövődmény a reumás szívbillentyű-betegség, mely lehet billentyűszűkület vagy billentyűelégtelenség. Ezek hosszabb idő után keringési elégtelenséget okozhatnak.

A reumás láz kezelése

A kezelést feltétlenül hozzáértő orvosnak kell végeznie, a reumás láz ellátása nem lehet az éppen otthon elérhető gyógyszerek függvénye.

Első lépésben a Streptococcus-fertőzést kell kezelni megfelelő antibiotikummal, megfelelő adagban és ideig. Ha az ízületi gyulladás (arthritis) enyhe és szívgyulladás (carditis) áll fenn, gyulladáscsökkentő gyógyszereket kell alkalmazni. Amennyiben a carditis keringési elégtelenséget okoz, vagy idegrendszeri tünet (chorea minor) jelentkezik, a kezelést mellékvesekéreg-hormonnal (szteroiddal) is ki kell egészíteni. A keringési elégtelenség kezelése önmagában is nagy szakértelmet igénylő, kórházi feladat.

A súlyos szívbillentyű-betegség kezelése műtéti: műbillentyű-beültetéssel kiváló eredmény érhető el.

A reumás láz megelőzése

 1. Elsődleges megelőzés (primer prevenció):
  A felső légutak Streptococcus-fertőzéseinek megfelelő antibiotikum-kezelésével az akut reumás láz teljes mértékben megelőzhető (penicillin 10 napig, vagy alternatívaként egyes újabb antibiotikumok rövidebb ideig való alkalmazása is lehetséges).

 2. Másodlagos megelőzés (szekunder prevenció):
  Az akut reumás lázas betegségen átesettek esetében a betegség ismételt fellángolásának (recidíva) megelőzése a cél. Meg kell akadályozni újabb A-csoportú Streptococcus-fertőzés kialakulását rendszeres, szigorúan meghatározott terv szerint adott antibiotikumok 21-25 éves életkorig való adásával. Szívbillentyű-érintettség esetén a kezelés egész életen át folytatandó.

Hasznos tudnivalók

Szívérintettség után 6 hétig ágynyugalomra van szükség, és amennyiben maradandó billentyűeltérés nincs, 1 éven át javasolt a testnevelés alól való felmentés.

Ha billentyűbetegség alakult ki, a fizikai terhelhetőség a betegség mértékétől függ. Enyhe esetben mindenféle sporttevékenység végezhető, míg súlyos eltérés esetén semmilyen sport nem javasolt.

Kategória: Gyermekgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Reumás láz kezelésére! További kérdésem van Reumás láz témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag