+13° - +25°
Nincs front

Részegség tünetei és kezelése

2018.12.12.

 Szabó Emese

 dr. Vizi János pszichiáter, igazságügyi pszichiáter szakértő, klinikai farmakológus

Mi a részegség?

Részegségnek az alkohol okozta tudatzavart nevezzük. Definíciószerű meghatározását a véralkoholszint alapján végezhetjük el: enyhébb, 1,5 ezrelékes szintig csak ittasságról beszélünk, efölött már részegségről van szó. Ez az állapot egészen 2,5 ezrelékig tart, mely fölött már alkoholmérgezést szoktak emlegetni. Ezek a számok viszont erősen becsültek, és nagyon sok múlik az egyéni érzékenységen: vannak, akik már egészen kis mennyiségű alkoholtól lerészegednek, míg mások komoly mennyiséget is jól bírnak. Számít az is, hogy az érintett milyen állapotban van, beteg vagy fáradt-e, milyen élelmiszert vett magához az alkoholfogyasztás előtt, ivott-e előtte elég folyadékot.

A részegség előfordulása

A részegség gyakoriságáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, hiszen az emberek még alkoholmérgezéssel sem feltétlenül kötnek ki a toxikológián. Az irányadó számok mindenesetre azt mutatják, hogy Magyarországon 800 ezer alkoholbeteg él: ők biztosan rendszeresen lerészegednek. Az alkalmi részegségről végképp nem állnak rendelkezésre adatok.

A részegség nemcsak felnőtteket érint, sőt az állapot egyre inkább jellemző a fiatalokra is. Ráadásul az ő alkoholfogyasztásuk nagyon rossz irányba tart: évtizedekkel ezelőtt lenézték, aki hamar az asztal alá itta magát, ma viszont jellemzőbb, hogy a fiatalok a részegség kialakulását különböző módszerekkel fel is gyorsítják. Ezek közé tartozik például, amikor a tömény szesz hatását úgy fokozzák, hogy habszifonos palackba töltik, mert a szénsav gyorsítja az alkohol felszívódását.

A részegség okai

Az alkohol zsírban oldódó vegyület, ezért amikor elfogyasztják, átjut a vér-agy gáton az agyba. Az agysejtek közötti kommunikációt úgy befolyásolja, hogy előtérbe kerülnek a gátló hatások: ebben rejlik az alkohol tudatmódosító és a különféle szervek működését befolyásoló ereje. Az alkohol a vérkeringésen keresztül jut el a májba, amely lebontja.

Akkor beszélünk részegségről, ha a véralkoholszint 1,5 ezrelék fölötti

Akkor beszélünk részegségről, ha a véralkoholszint 1,5 ezrelék fölötti

A részegség tünetei

A részegségnek testi és mentális tünetei egyaránt vannak. Az ittas emberek kezdetben kipirulnak, megemelkedik a pulzusszámuk és a vérnyomásuk, gyorsul a légzésük. Az alkohol diuretikus hatású, fokozza a vizeletkiválasztást. Emiatt a szervezet könnyebben kiszáradhat, míg az agy paradox módon ödémásodhat. A részegség másnapján ez okozza a fejfájást.

A mentális tünetek közül legelőször a hangulat fokozódása érzékelhető, az érintettek bőbeszédűvé válnak, gesztikulálni kezdenek. A jókedv persze nem magától értetődő, a hangulat alakulása ugyanis összefügg az ivást megelőző állapottal. Akik például bánatukban kezdenek el inni, lehangoltabbá válhatnak, fokozódhat náluk a depresszió. Részegség után a szorongás is fokozódik, így akinek szorongásos vagy kedélyproblémái vannak, nem tanácsos sokat innia.

Részegség hatására sokan agresszívvá is válhatnak, magukra és környezetükre nézve is veszélyesek lehetnek; az öngyilkossági kísérletek jelentős részét ittasan követik el.

A részegség diagnózisa

Akkor beszélünk részegségről, ha a véralkoholszint 1,5 ezrelék fölötti. Ezt a határt viszont inkább csak a rendőrségen és a bíróságon nézik, mivel az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett tettek értékelésekor ez a mérvadó (a büntetőjogi megítélés a véralkoholszinten alapul). A szakemberek a véralkoholszint mellett nézik az érintett viselkedését is, előfordul ugyanis, hogy a részegség már 1,5 ezrelékes szint alatt is előáll - míg másoknál fölötte sem.

A részegség kezelése

A részegség kezelése az állapot súlyosságától függ.Ha nem alakulnak ki veszélyes tünetek, akkor az érintetteknek elegendő aludniuk, ha pedig gyomrukban még van fel nem szívódott alkohol, akkor segíthet a hánytatás is. Ezzel megelőzhető az állapot súlyosbodása. Külön kezelésre általában csak akkor kerül sor, ha már súlyos testi tünetek, jellemzően eszméletzavarok és légzési problémák jelentkeznek.

A részegséget "házilagosan" úgy kell kezelni, mint egy belgyógyászati vészhelyzetet. Az érintettet veszélyes helyre (például erkélyre vagy teraszra) nem tanácsos fektetni, biztonságos helyen kell pihentetni. A részegeket nem szabad hanyatt fektetni, ha ugyanis ez történik, akkor előfordulhat, hogy hányáskor belélegzik a hányadékot, amitől pedig megfulladhatnak. A hányadék belélegzése miatt később tüdőgyulladás is kialakulhat, ami igen súlyos is lehet. Ezt elkerülendő a lefektetett részegekre időnként tanácsos ránéz, és szerencsés őket eleve stabil oldalfekvésbe helyezni.

Súlyos esetben, így például eszméletlenség esetén toxikológiai ellátásra van szükség, ami csak tüneti kezelést jelent, hiszen a már felszívódott alkohollal nem lehet mit kezdeni. Az ilyen ellátás során jellemzően csak a légutakat biztosítják, illetve a folyadékpótlásról gondoskodnak. Ez azért fontos, mert aki sok tömény alkoholt ivott, a vízhajtó hatás miatt könnyen kiszáradhat. Ez alól azok sem kivételek, akik, mondjuk, három liter bort ittak meg, tehát látszólag sok folyadékot fogyasztottak.

A részegség gyógyulási esélyei

Ha nem jelentkeznek miatta súlyos tünetek, nem történik baleset, akkor a részegség az alkohol kiürülésével nyomtalanul elmúlik.

A részegség megelőzése

A részegséget mértékletes alkoholfogyasztással lehet megelőzni. Időnként reppennek fel hírek kijózanító gyógyszerekről, de mindig kérdés, hogy ezek mire és hogyan hatnak. Előfordulhat ugyanis, hogy csökkentik a tudatzavart, és azt a szubjektív érzetet kelthetik, hogy az érintett nem részeg, valójában viszont a pszichomotoros tünetek nem csökkennek, tehát a reakcióidő például ugyanúgy romlik, így a részeg ember továbbra is megbízhatatlan sofőr lesz. A hamis érzet felkeltése miatt ezek a szerek így még veszélyesek is.

A részegség szövődményei

A rendszeres részegség káros az egészségre, hiszen az alkohol egyebek mellett károsítja a májat, a vesét, az agyat és az idegeket. Ha a részeg embert a hátára fektetik, ő pedig hányni kezd, akkor a hányadék belélegzése miatt meg is fulladhat, illetve a belélegzett hányadék miatt tüdőgyulladást lehet kapni.

Hasznos tudnivalók

Létezik úgynevezett patológiás részegség is, ami azt jelenti, hogy valakinél kis mennyiségű alkoholtól is súlyos tudatzavar alakul ki: hallucinálni kezd, téveszmék jelentkeznek nála. Ez az állapot jellemzően akkor alakul ki, ha az alkoholfogyasztónak valamilyen akut betegsége van, esetleg lázas vagy komolyan kialvatlan, kimerült. Ez az állapot nem alakul ki gyakran, sok esetben nem is tudják megmagyarázni a jelentkezését. A patológiás részegség kialakulásához hajlam is szükséges: akinél ez az állapot egyszer előáll, annál jellemzően ismétlődhet is. A patológiás részegséget a jog is figyelembe vehet, mert míg a hagyományos részegséget a jogi álláspont szerint minden érintett szándékosan idézi elő, a patológiás részegségre ez nem igaz. Emiatt a patológiás részegség lehet enyhítő körülmény. Fennállását ugyanakkor nehéz bizonyítani, bűncselekmények esetén ugyanis sokszor nem vesznek vért, így nem igazolható, hogy a véralkoholszint valójában nem volt jelentősen emelkedett.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vizi János pszichiáternek.

Kategória: Mérgezések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Részegség kezelésére! További kérdésem van Részegség témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag