Placenta praevia (elölfekvő lepény) tünetei és kezelése

2020.02.25.

 Szabó Emese

 dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos

Mi a placenta praevia?

Terhesség során előfordulhat, hogy a méhlepény nem megfelelő helyen kezd kialakulni, növekedni. Normál esetben ugyanis a méhben magasan, a mellső vagy hátsó falon tapad. A terhesség előrehaladtával néhány esetben a rendellenesség súlyossága csökken, a probléma akár meg is szűnhet. Ha ez nem történik meg, a terhesség vagy szülés során vérzés léphet fel - ez jelenti a rendellenesség legnagyobb veszélyét. Megesik, hogy a placenta praevia miatt tartósabb kórházi kezelésre, ágynyugalomra, sőt olykor idő előtti császármetszésre is szükség van.

A placenta praevia előfordulása

A placenta praevia előfordulásáról nincsenek pontos adatok, a statisztikákból csak az derül ki, hogy a császármetszések 1 százalékára emiatt kerül sor.

A placenta praevia okai

Nem ismert, mi miatt alakul ki placenta praevia.

A placenta praevia tünetei és diagnózisa

A placenta praevia a hasi ultrahangon jól látszik, az orvos könnyen észleli, hogy a méhlepény rendellenes helyen tapad. Hüvelyi ultrahangot ilyen esetben általában nem végezhetnek, vagy csak nagyon indokolt esetben.

Placenta praevia esetén a kismamák veszélyeztetett terhesnek számítanak. Fotó: Getty Images

Placenta praevia esetén a kismamák veszélyeztetett terhesnek számítanak. Fotó: Getty ImagesA placenta praeviának különböző fokozatai vannak. Megesik, hogy a belső méhszáj területét teljes egészében fedi a lepényszövet, de előfordul, hogy csak részben. Olyan típusa is van a rendellenességnek, amikor a lepény csak eléri a belső méhszájat, illetve olyan is, amikor ugyan megközelíti azt, de a szélét nem éri el. Ezeket a típusokat az orvos el tudja különíteni az ultrahangkép alapján.

A placenta praevia tünete a terhesség alatti vérzés, ami különböző erősségű, súlyosságú lehet.

A placenta praevia kezelése

Klasszikus értelemben vett placenta praevia esetén a kismamák veszélyeztetett terhesnek számítanak, kímélniük kell magukat, nem élhetnek házaséletet sem. Mindent kerülniük kell, ami méhösszehúzódást okozhat. Ilyen lehet minden nagyobb megterhelés, illetve akár a stressz is. Előfordul, hogy szinte a terhesség egész időtartama alatt feküdni kell, az ágynyugalom ugyanis segít elkerülni az esetleges szövődményeket. Erre főleg akkor van szükség, ha vérzés is jelentkezett.

Ha felmerül a gyanú, hogy a lepény vérezni kezd, vénabiztosításra, vérképre, ellenanyag-pozitivitás esetén vérválasztásra van szükség. Erős vérzésnél a terhesség korától függetlenül császármetszésre van szükség, hiszen az állapot mind a magzat, mind az édesanya életét veszélyeztetheti. A szülés az esetek többségében később is császármetszéssel történik: ha van rá mód, kivárják vele legalább a 37-38. hetet, de sok esetben szükségessé válik a korábbi műtét.

A placenta praevia megelőzése

Mivel a placenta praevia oka nem ismert, nincs mód a megelőzésére sem.

Szövődmények

Szövődmény a komolyabb vérzés, vérvesztés lehet.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyásznak.

Kategória: Nőgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Placenta praevia (elölfekvő lepény) kezelésére! További kérdésem van Placenta praevia (elölfekvő lepény) témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag