+13° - +31°
Nincs front

Kopaszodás tünetei és kezelése

2018. 01. 30.

 Szabó Emese

 dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Mi a kopaszodás?

A hajszálak folyamatosan megújulnak, hiszen minden nap hullanak és nőnek is ki új hajszálaink. Ez állatoknál is így van, csak éppen nagyobb periódusonként, hiszen senki nem csodálkozik azon, hogy a kutyák vedlenek. Embereknél ez a rendszer nem így működik, ez esetben ugyanis - még a ha a hajváltás mértéke szezonálisan ingadozhat is - folyamatos a hajváltás, a különbség pedig nem látványos. Ha viszont a haj folyamatosan ritkulni kezd, vagy foltokban jelentkezik a kopaszodás, már mindenképpen vizsgálni kell a probléma okát.

A kopaszodás előfordulása

A kopaszodás hölgyeket és urakat egyaránt érinthet, csak éppen más módon és mértékben.

Férfiaknál ugyanis a hajvonal idővel jellemzően mindig feljebb húzódik, nagyon ritka, hogy valakit idős korában ne érintsen ez a probléma.

A nőket az ilyen jellegű panaszok viszont kevésbé érintik, másrészt náluk a tünetek is másképp jelentkeznek. Esetükben a homlok felől nézett első néhány sor haj jellemzően megmarad, mögötte viszont ritkulni kezdenek a szálak, ráadásul nem is feltétlenül a kor előrehaladtával. Sőt nőknél sokszor még egész idős korban is alig észrevehető a haj mennyiségének csökkenése, viszont megesik, hogy már a harmincas-negyvenes években is látványosan láthatóvá kezd válni a fejbőr.

Az idős férfiak nagy részét érinti a kopaszodás problémája

Az idős férfiak nagy részét érinti a kopaszodás problémája

A kopaszodás okai

Sokan nem tudják, de a hajhullást főképp genetikai faktorok határozzák meg. Egészen pontosan az, hogy a hajhagymák öröklött módon hogy reagálnak a hormonokra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akinek a hajhagymái genetikai okok miatt fokozottan érzékenyek a hormonokra, annak a haja hormonprobléma nélkül is nagy eséllyel hullani fog. Emiatt pedig nem kell a hajhullás miatt azonnal endokrinológushoz rohanni, komplex kivizsgálásra menni. Ha viszont a kopaszodás foltos, már kiterjedten kell vizsgálni a szervezetet, a probléma hátterében ugyanis valamilyen gyulladásos góc is állhat. Az okok között megbújhat valamilyen vitamin- vagy ásványi anyag hiánya is, de előfordulhat az is, hogy a problémát felszívódási zavar okozza.

Hölgyeknél a hajhullás mögött jelentősebb nőgyógyászati betegségek, így például a policisztás ovárium szindróma is meghúzódhat. A nemi hormonok mellett másfajta endokrin hatások is állhatnak a kopaszodás hátterében. Ilyen lehet például a pajzsmirigy működési zavara, ami haj mennyiségére is minőségére egyaránt hatással lehet. Előfordulhat az is, hogy a hajhullás oka élettani. Jó példa erre egy 10 kilós fogyással járó háromhetes léböjtkúra. Ez esetben ugyanis nem szabad csodálkozni a hajhulláson. A hajhagyma megfázása a viszont a közhiedelemmel ellentétben nem állhat a kopaszodás hátterében. Ez tehát inkább csak legenda.

A kopaszodás tünetei

Bár ez hajsűrűségtől is függ, de normális esetben az ember napi 80-100 hajszálat vesztünk el. Amikor pedig ennél több hajszál is kihullik, már kóros állapotról beszélünk.

Fontos az is, hogy a hajvesztés mértékét mikor vizsgáljuk. Hajmosás után például a szokásosnál több szál hajat is elveszthetünk, ekkor ugyanis a mosás eltávolítja a még kilazuló félben lévő szálakat is. Emiatt inkább napi átlagot kell nézni, és inkább a fésűn maradó szálakat kell iránymutatónak tekinteni. Ha ugyanis ezek száma meghaladja a 100-at, már kopaszodásról beszélhetünk. Az persze számít, hogy a tünetek csak rövidebb ideig jelentkeznek-e, vagy pedig hosszabb ideig is fennállnak. Mert az például már mindenképpen figyelmet érdemel, ha 4-6 héten át napi 100 hajszálnál többet vesztünk. Mást jelent az a tünet, amikor valakinek foltokban hullik a haja, azaz a fejbőr egy területe válik egyenletesen, de teljesen hajmentessé. Ez esetben ugyanis a háttérben jellemzően nem genetikai hajlam áll, hanem az immunrendszer működési zavara. Emiatt foltos kopaszodás esetében már kevés hajszál elvesztése is figyelmet követel. Ennek oka pedig az, hogy míg alkati hajlam esetén nagyon ritka, hogy valaki teljesen megkopaszodjon, addig ilyen esetben akár hetek alatt is teljes kopaszság alakulhat ki, beleértve a szőrszálakat is.

A kopaszodás diagnózisa

A korrekt diagnózisnak két lépcsője van. Az első az úgynevezett könnyű húzásos teszt, amikor az orvos a páciens pár nappal korábban megmosott haját úgy vizsgálja meg, hogy elkezdi azt finoman, ám határozottan húzni. Ekkor azt nézik, hogy ezzel a mozdulattal hány hajszál távolítható el. Az, ha ilyenkor a húzásonkénti veszteség több húzás átlagában a 2-3 szálat meghaladja, már betegségre utalhat. A diagnózis második lépcsője már jobban megterheli a pácienst. Ez az úgynevezett trichogram, ami azt jelenti, hogy az orvos előre meghatározott testtájakról - a tarkóról és a homlokról - sok hajszálat távolít el oly módon, hogy az érintett felületet teljesen hajmentessé teszi. Azaz nemcsak a könnyen kihulló hajszálakat távolítja el, hanem szó szerint kihúzza a helyéről az összes hajszálat. Ennek oka az, hogy ennél a vizsgálatnál az orvos a hajhagymákat és a hajszálak visszanövési hajlandóságát nézi.

A kopaszodás kezelése

A kozmetikai ipar rengeteg terméket kínál a probléma orvoslására, ám a vény nélkül kapható szerek semmire nem jelentenek garanciát. A legfontosabb emiatt inkább az, hogy a kezelés megkezdése előtt kiderüljön a hajhullás oka. Azaz ha például a háttérben a pajzsmirigyműködés zavara áll, akkor azt a panaszt kell okilag kezelni. Ha viszont az derül ki, hogy a vashiány okozza a problémát, akkor a vasat kell pótolni. Tehát mindig azt kell szem előtt tartani, hogy a haj csak visszatükrözi a szervezet egyéb gondjait. Ebből pedig az is következik, hogy az okok keresése egy komplex orvosi vizsgálattá is kinőheti magát, maga a kezelés pedig a vizsgálatok eredményétől függ.

Más a helyzet akkor, ha a kopaszodás hátterében a genetikai hajlam miatti hormonérzékenység áll. Ekkor ugyanis már szóba kerülhet minden olyan készítmény, amely fokozza a fejbőr vérbőségét, és ezáltal javítja a hajhagymák oxigén- és energiaellátását. Ezek a szerek lehetnek például koffeint tartalmazó bedörzsölők, vagy éppen vényköteles szteroidos bedörzsölők. Hölgyek esetében jók lehetnek a zselatint tartalmazó táplálék kiegészítők is, amelyek esetükben ellensúlyozhatják a hajhullást.

Megelőzés

A megelőzést az egészséges életmód, az egyéb betegségek megelőzése és kezelése, valamint a nyomelemekben gazdag vegyes táplálkozás jelentheti. Mivel azonban a probléma hátterében jellemzően öröklött tényezők állnak, hajlam esetén aligha lehet elkerülni a panaszok jelentkezését.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak, a Semmelweis Egyetem docensének.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Kopaszodás kezelésére! További kérdésem van Kopaszodás témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag