+7° - +22°
Kettős front

Kalapácsujj tünetei és kezelése

2014.09.24 17:02

 Szabó Emese

 dr. Kovács Jolán ortopéd főorvos

Mi a kalapácsujj?

Kalapácsujj leggyakrabban a másod-harmadik ujjon szokott kialakulni, de megjelenhet a negyedik-ötödiken is. Az elváltozás lényege, hogy a láb statikai egyensúlya megbomlik, a hajlító-feszítő izmok munkája nem megfelelő, emiatt az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed.

A kalapácsujj előfordulása

A panasz elég gyakori, főleg a nőket érinti, akik a nem megfelelő cipők viselésével sokszor "rá is segítünk" kialakulására. A rossz lábbelik miatt a lábstatikai elváltozások - a kalapácsujj mellett ilyen a bütyök is - jóval nagyobb eséllyel jelentkeznek főleg nőknél.

A kalapácsujj a nem megfelelő lábbelik viselésénél a leggyakoribb

A kalapácsujj a nem megfelelő lábbelik viselésénél a leggyakoribb


Normál esetben a láb három ponton támaszkodik: a sarokcsont közepén, a nagy- és kislábujjnál, ez adja a láb boltozatát. Ha ez nincs meg, a boltozat lesüllyed, az egyensúly megbomlik, a lábujjak tövébe esik a terhelés, ami azt eredményezi, hogy a nagylábujj elkezd a külső oldal felé dőlni, a csontvég ott jobban kiáll, a cipő elkezdi dörzsölni, még akkor is, ha a lábbeli amúgy megfelelő. Előfordul az is, hogy a nagylábujj deformálódása miatt a többi lábujjnak kevesebb hely jut, kalapácsujj-állás alakul ki, vagy a második lábujj a nagylábujj fölé kerül. Az átrendeződés miatt a többi lábujj kevésbé fér el, a rossz terhelés miatt ezek hajlított helyzetbe kerülnek, létrejön a kalapácsujj, melynek teteje szintén dörzsölődik.

A kalapácsujj diagnózisa

A diagnózis egyszerű fizikális vizsgálattal fölállítható. Röntgent lehet készíteni műtét előtt a deformálódás fokának pontosítására: ilyen esetben azt kell látni, hogy a csontos elváltozás milyen mértékű. Ez azért fontos, mert az elváltozás gyakran ugyan nagynak tűnik, viszont inkább csak a fölötte kialakult bőrkeményedés miatt.

A kalapácsujj tünetei, kórlefolyása

A kalapácsujjat az jelzi, ha a második vagy a harmadik lábujj, esetleg a negyedik-vagy ötödik V-alakot vesz fel, az alap- és középperc találkozásánál pedig nagyon kiemelkedik a teteje. Mivel cipőt hordunk, a kiemelkedő rész általában dörzsölődik, irritálódik és fájdalmat okoz. Jellemzően bőrkeményedés, "tyúkszem" is kialakul belőle, be is gyulladhat. A teteje is kipirosodik, égő érzést okoz, nyomásra még jobban fáj, akár ki is sebesedik.

A kalapácsujj kezelése

Kezdetben a kalapácsujj szépen korrigálható, akár lábujjtornával, masszírozással is javítható. Rossz lábboltozatnál segíthet az is, ha egyedi betétet készíttetnek a cipőbe. A készen kapható betétek erre a célra nem a legjobbak. Esetenként gyulladáscsökkentőkre, fájdalomcsillapítókra is szükség lehet.

Amikor a torna és a masszázs már nem segítenek, mert az ujj már merevvé vált, előbb-utóbb műtétre van szükség. Érdemes addig húzni az operációt, amíg a probléma nem okoz fájdalmat. A műtétnél a lábujjperc kiálló fejét "lecsípik", az éles csontszéleket korrigálják, a fölötte lévő inat pedig összevarrják. Emiatt ha a műtétre csak esztétikai okok miatt lenne szükség, akkor érdemes elgondolkodni elvégeztetésén. Főképpen mert ha az érintett a későbbiekben hanyagolja a lábboltozatát, nem edzi lábizmait, a panasz kiújulhat. Ennek megelőzésében egyedi lábbetét is segíthet.

A kalapácsujj gyógyulási esélyei

A kalapácsujj szépen meggyógyulhat, a műtét utáni hetedik-tizedik napon már a varratokat is eltávolítják. De fontos, hogy a betegek a láb terhelésére kellőképpen ügyeljenek, mert ha ezt nem teszik, a probléma kiújulhat.

A kalapácsujj megelőzése

Érdemes mindig jó cipőt viselni, hiszen a kalapácsujj kialakulásának hátterében leggyakrabban a nem megfelelő lábbeli áll. A jó cipő kényelmes, a lábujjaknak szabad mozgást biztosít. Ha állunk, a lábujjak nem érintkezhetnek a cipő végével. Fontos az is, hogy a talp puha és hajlékony legyen, mert a merev típus nem egészséges. Előnyös, ha a cipő orra viszonylag gömbölyű, nem pedig hegyes, csúcsos. A megfelelő kéregrész ugyancsak fontos, ez ideális esetben jól tartja a lábtövet és a sarkat. Nem szerencsés, ha a sarok túl magas, mert ez túlterheli a harántboltozatot.

Amikor az emberek lába még nő - tehát fiataloknál és gyerekeknél - nagyon kell figyelni arra, hogy a cipőcsere megfelelő gyakoriságú legyen, a lábbeli ne legyen túl kicsi, ugyanakkor túl bő sem.
Fontos, hogy erősítsük lábizmainkat, mert ez akár még egy kezdődő kalapácsujjat is helyrehozhat. Ennek módja, hogy a lábujjakat egyesével átmasszírozzuk, átmozgatjuk. Ehhez a hagyományos tornák nem elegendők, mert a boltozatért felelős izmokat nem dolgoztatják meg. Az viszont jó megoldás, ha a lábujjainkkal "fogunk": lábbal labdázunk, rajzolunk, célba dobunk, újságpapírt gyűrögetünk, tépegetünk, vagy este a lehúzott zokninkat a lábujjakkal fogjuk meg és adjuk föl a kezünkbe. Ezek segítenek abban, hogy a lábizmok erősödjenek, a boltozat megfelelően alakuljon.
A kalapácsujjra való hajlam ugyan öröklődik, hiszen testi adottságokról van szó, de aki megtesz mindent annak érdekében, hogy kialakulását megelőzze, annál nem fog megjelenni.

Szövődmények

A rossz terhelés miatt idő előtt tönkremehetnek a lábtőízületek, a kisízületek elkezdenek kopni. A rossz lábstatika a boka, térd, csípőízületre is kihatással van, akár deréktáji fájdalmat is okozhat. Emiatt fontos, hogy például egy térdpanasznál a lábstatikai problémákat is vizsgálják, rendezzék. Előfordulhat, hogy a panaszmentességhez már önmagában elég.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kovács Jolán ortopéd főorvosnak.

Kategória: Ortopédia

Orvost vagy magánrendelőt keresek Kalapácsujj kezelésére! További kérdésem van Kalapácsujj témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag