+13° - +31°
Nincs front

Fibróma tünetei és kezelése

2014.10.27 16:44

 Szabó Emese

 dr. Erős Nóra Ph.D., bőrgyógyász, kozmetológus, venerológus szakorvos

Mi a fibróma?

A fibróma nagyon gyakori bőrelváltozás, tulajdonképpen egy kötőszövetből álló jóindulatú bőrnövedék. Az érintettek gyakran hívják "futószemölcsnek", ami nem helyes, mert ez a kifejezés azt sugallja hogy az elváltozás fertőzéses eredetű, másrészt a szemölcs kifejezést a bőrgyógyászok inkább a vírusos növedékekre használják, nem pedig az olyan kötőszövetből állókra, mint amilyen a fibróma.

A fibróma előfordulása és okai

A fibróma megjelenése nagyrészt alkati kérdés, másrészt a bőr idősödésével magyarázható: egy bizonyos életkor fölött már szinte mindenkit érint. Jellemzően 30 éves kor után alakul ki. Konkrét kiváltó oka nem ismert, de gyanítható, hogy a folyamatos irritáció és dörzsölés elősegítheti megjelenését, ezért is látjuk leggyakrabban a nyakon vagy a hónaljak területén. Akinél egy fibróma már megjelent, annál jellemzően több is kialakul az életkor előrehaladtával. A férfiak és nők érintettsége azonos, a nemek között ebben nincs különbség.

A fibróma tünetei

A bőrnövedék külleme nagyon jellegzetes, általában bőrszínű, esetleg halványbarna. Maga a fibróma általában 1-2 milliméteres, de van, hogy csak tapintással lehet érezni a bőrből alig kiemelkedő apró kis növedéket. Nagyobb fibromák esetén jól látható a jellegzetes vékony nyél, és az annak végén ülő, puha tapintatú, mozdítható, gombostű fejéhez hasonlatos gömböcske. Ritkán előfordulhatnak nagyobb, akár egy centimétert elérő fibrómák is.

A fibroma elsősorban a nyakon vagy a tarkón alakul ki

A fibroma elsősorban a nyakon vagy a tarkón alakul ki

A fibróma a leggyakrabban a nyakon alakul ki, itt provokáló faktor lehet a nyaklánc vagy a magas nyakú, galléros ingek viselése, és az ebből adódó dörzsölés. A második gyakori megjelenési hely a hónaljak területe, de gyakran kialakul a szemhéjon, mellkason, nőknél emlő alatti területen és törzsön. Az alsó végtagon kevésbé jellemző, ha mégis, akkor inkább csak a lágyékhajlati területen.

A fibrómák többnyire elszórtan helyezkednek el, panaszt nem okoznak, nem fájnak és nem viszketnek. Ha véletlenül megcsavarodnak, hirtelen fájdalmassá válnak, bepirosodnak, és mivel a nyélben futó ér elzárul és ezzel a fibróma vérellátása megszűnik, feketévé válik az addig bőrszínű gömböcske. Mindez az érintettek számára ijesztő lehet. Az elfeketedett, elhalt terület spontán is leszárad és lelökődik, illetve az orvos is eltávolítja

A fibróma kezelése

A növedéket nagyon egyszerű eltávolítani, és mivel a fibróma kozmetikailag is zavaró lehet, valamint esély van a sérülésére és csavarodására, ezt érdemes is megtenni. Az eltávolítás általában steril ollóval történik, de végezhető leégetéssel vagy lézeresen is. A legegyszerűbb mód a steril levágás, ami előtt fagyasztásos technikával történik az érzéstelenítés, még injekcióra sincs szükség.

A fibróma gyógyulási esélyei

A fibróma az eltávolítást vagy az elhalást követő leszáradás után gyakorlatilag nyom nélkül gyógyul, lévén bőrrel összeköttetésben lévő nyele nagyon vékony.

A fibróma megelőzése

Kialakulása nem megelőzhető, de akinek már volt fibrómája és hajlamos rá, annak érdemes kerülnie a nyaklánc és a szoros, dörzsölő ruházat viselését.

A fibróma szövődményei

A fibrómának a megcsavarodáson vagy véletlenszerű leszakadáson kívül más szövődménye nem lehet, a növedék rosszindulatúan nem fajulhat el. Szövődmény az eltávolítás után sem szokott jelentkezni, feltéve, hogy az érintett az orvosi utasításokat betartja, és a beavatkozási területet egy-két napig víztől óvja, a fedőkötést pedig viseli.

Hasznos tudnivalók

Régen a fibrómákat a nagyon erős, nagy szakítószilárdságú lószőrrel vagy cérnával házilag elkötötték, ennek hatására a nyélben lévő ér elzáródott, a kis növedék pedig elhalt és leszáradt, lelökődött. Ez ma már csak orvostörténeti érdekesség, de a jelenlegi eltávolítási módok is hasonló elven működnek: a cél az, hogy a vérellátást biztosító kis nyelet elzárják. Csak épp az orvosok ezt ma már korszerű, steril körülmények között teszik.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Erős Nóral bőrgyógyász Ph.D., kozmetológus, venerológus szakorvosnak.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Fibróma kezelésére! További kérdésem van Fibróma témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag