Bartholin-ciszta tünetei és kezelése

2016.01.04 15:26

 Szabó Emese

 dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász

Mi a Bartholin-ciszta?

A Bartholin-mirigy egy olyan képlet, amelyből kettő van, mindkettő a hüvelybemenetnél (annak jobb és bal oldalán), a nagyajkak alsó harmadában helyezkedik el. Feladata a hüvelybemenetet nedvesítése. Ha kivezetőnyílása valami miatt eldugaszolódik, akkor ciszta alakul ki belőle, ha pedig felül is fertőződik, akkor tályog. Előbbi csak kellemetlen, utóbbi viszont már komoly fájdalmat is okoz.

A Bartholin-ciszta előfordulása

Elég gyakori problémáról van szó, a nők 1-2 százaléka élete során biztosan találkozik vele, egy átlagos kórházi osztályon pedig hetente legalább egy-egy érintettet biztosan ellátnak. A kockázatot növeli, ha valamilyen hajlamosító tényező is fennáll: ilyen lehet például a cukorbetegség vagy az immungyengeség.

A Bartholin-ciszta okai

Bartholin-ciszta akkor alakul ki, amikor a Bartholin-mirigy kivezetőcsöve valami miatt eltömődik, a mirigy által termelt váladék pedig nem tud szabadon ürülni a hüvelybemenet felé. Ha a felgyülemlő váladék felülfertőződik, vagy egyszerűen csak hüvelyi fertőzés húzódik rá, akkor az egész képlet begyulladhat, és néhány nap alatt tályog alakulhat ki.

A Bartholin-ciszta tünetei

A Bartholin-ciszta egy jól körülírt, feszes, bogyószerű képletként jelenik meg a hüvelybemenetnél, olyan, mintha egy kis lufi lenne. Különösebb panaszt nem okoz, egyedül tapintással érezhető. Ha mindez eltályogosodik, akkor már iszonyatosa fájdalom is társul hozzá, a páciens járni, leülni is alig tud tőle. A genny egy idő után magától is felszínre törne, de ezt az állapotot az érintettek általában nem várják meg, a komoly fájdalmak miatt biztos, hogy időben orvoshoz fordulnak.

A Bartholin-ciszta komoly fájdalmakkal járhat

A Bartholin-ciszta komoly fájdalmakkal járhat

A Bartholin-ciszta diagnózisa

A diagnózis felállítása klinikai vizsgálattal, szemrevételezéssel történik, általában másra nincs is szükség.

A Bartholin-ciszta kezelése

A kezelés legtöbbször műtéti, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a mirigyet felmetszik és kitisztítják, majd falát néhány öltéssel rögzítik, hogy ne tudjon visszazáródni. Ezeket az öltéseket egy újabb ambuláns eljárás során néhány nap után szükség esetén el lehet távolítani. Ugyan műtétre szinte mindig szükség van, előtte az orvosok párakötés alkalmazását szokták javasolni annak érdekében, hogy a gyulladás a lehető legkisebb területet érintse. Ez tulajdonképpen a cisztának egyfajta műtét előtti "érlelése".

Az elváltozás méretétől és a beteg egyéb betegségeitől függően szükség lehet antibiotikus kezelésre is, amely lehet orális antibiotikum vagy helyi kezelés is.

A Bartholin-ciszta gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek nagyon jók, szövődmény csak igen ritkán fordul elő. Megeshet, hogy idővel a szemközt lévő másik mirigy is begyullad, azt is kezelni kell. Az viszont ilyenkor is ritkán fordul elő, hogy egyszerre mindkét mirigy érintett legyen. Előfordul az is, hogy a probléma kiújul, még akkor is, ha nem tályog, hanem ciszta állapotban operálják. Ilyenkor mindig kérdés az, hogy ez valójában kiújulás-e, vagy pedig arról van szó, hogy nem volt teljes a gyógyulás.

A Bartholin-ciszta megelőzése

Teljes biztonsággal nem lehet megelőzni a Bartholin-ciszta kialakulását, de a hüvelyi fertőzéseket célszerű időben kezelni, nehogy pluszban még a Bartholin-mirigyre is ráhúzódjanak.

Szövődmények

Ha a gyulladás magát a mirigyet teljesen elroncsolja, akkor az a későbbiekben nem lesz működőképes. Ez a gyakorlatban gondot mégsem okoz: ugyan a mirigyre elvileg szükség van ahhoz, hogy a hüvelybemenet kellőképp nedvesedjen, de ha mégis tönkremegy, hiányát az érintettek nem szokták panaszolni. Ennek oka az, hogy szerepét egyéb mirigyek pótolják, illetve átveszik.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyásznak.

Kategória: Nőgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Bartholin-ciszta kezelésére! További kérdésem van Bartholin-ciszta témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag