Gyógyszerkereső

ZEMPLAR 5 ?g/ml oldatos injekció

Kiszerelés: 5x1ml ampulla

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9951/01

ZEMPLAR 5 ?g/ml oldatos injekció

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AbbVie

Hatóanyag: paricalcitol

ATC: Paricalcitol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

15496 Ft *

15496 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Zemplar és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Zemplar hatóanyaga a parikalcitol, egy mesterségesen előállított D-vitamin származék, a mellékpajzsmirigy-hormonszint emelkedésének megelőzésére és kezelésére alkalmazzák, veseelégtelenségben szenvedő és művesekezelést (hemodialízist) kapó betegeknél. Az emelkedett mellékpajzsmirigy-hormon szint alacsony "aktív" D-vitamin szintet okoz a veseelégtelen betegeknél.
Az aktív D-vitamin számos szövet normális működéséhez szükséges beleértve a veséket és a csontokat is.
2. Tudnivalók a Zemplar alkalmazása előtt
Ne használja a Zemplar-t:
- ha allergiás a parikalcitolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha az Ön vérében magas a kalcium- vagy a D-vitamin-szint. A kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön vérképét, hogy megtudja ezen állapotok vonatkoznak-e Önre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A kezelés elkezdése előtt fontos korlátoznia étrendje foszfáttartalmát. Magas foszfortartalmú élelmiszerek például: tea, szóda, sör, sajt, tej, tejszín, hal, csirke- vagy marhamáj, bab, borsó, gabonafélék, dió és magvak.
- A foszfátszint beállításához foszfátkötő gyógyszerek szedésére lehet szükség, amelyek megakadályozzák az élelmiszerekből a foszfát felszívódását.
- Ha kalciumalapú foszfátkötő szert szed, előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítani kell a gyógyszeradagot.
- A kezelés ellenőrzése céljából kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat végeztet.
Egyéb gyógyszerek és a Zemplar
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Zemplar hatását vagy növelhetik a mellékhatások valószínűségét. Különösen fontos tájékoztatnia kezelőorvosát arról, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- gombás fertőzések mint például kandida vagy szájpenész kezelésére szolgáló gyógyszert szed (ilyen például a ketokonazol)
- szívbetegségek kezelésére szolgáló, illetve magas vérnyomás elleni gyógyszereket szed (pl. digoxint, vagy vízhajtókat)
- magnézium tartalmú készítmények, (beleértve az úgynevezett savlekötőket gyomorsavat) semlegesítő szerek, mint például a magnézium-triszilikát
- alumínium tartalmú gyógyszerek (például foszfátkötő anyagok, mint az alumínium-hidroxid)
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával, a szakszemélyzettel vagy gyógyszerészével.
A Zemplar egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Zemplar étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül beadható.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Nem ismert, hogy terhességben és szoptatás alatt biztonságosan alkalmazható-e ez a gyógyszer. Ezért csak azután alkalmazható, ha ezt Ön kezelőorvosával megbeszélte, aki az Ön számára a legjobb döntést hozza.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával, a szakszemélyzettel vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. A Zemplar kezelés a biztonságos gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásolhatja. A Zemplartól szédülhet, gyenge és/ vagy álmos lehet.
Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha ezeket a hatásokat érzi.
A Zemplar etanolt tartalmaz
Ez a készítmény 20 térfogat% etanolt (alkohol) (legfeljebb 1,3 g adagonként, azaz 26 ml sörrel vagy 13 ml borral megegyező adag) tartalmaz. Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas. Terhes vagy szoptató nők, gyermekek és magas kockázatú betegek (pl. májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény alkalmazása megfontolandó.
3. Hogyan kell alkalmazni a Zemplar-t
A kezelőorvosa a laboratóriumi vizsgálati eredmények alapján fogja eldönteni, mi a megfelelő kezdő adag az Ön számára. Miután a Zemplar kezelést elkezdték, az adag módosítható a rutin laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján. A laboratóriumi eredmények használata a kezelőorvosának segít meghatározni az Önnek legmegfelelőbb Zemplar adagot.
A Zemplar-t általában művesekezelés közben adja be Önnek a kezelőorvos vagy a szakszemélyzet. Ezt abba a csőbe fogják adni, ami összekapcsolja Önt a géppel. Nem kell injekciót kapnia, mert a Zemplar-t közvetlenül abba a csőbe tudják juttatni, amit a kezeléshez használnak. Ön legfeljebb másnaponta kaphat Zemplar-t és hetente legfeljebb 3 alkalommal.
Ha az előírtnál több Zemplar injekciót kapott:
Nagyobb mennyiségű Zemplar jelentősen emelkedett kalciumszintet (a vérben és a vizeletben) és foszfátszintet (a vérben) okozhat, ami kezelést igényelhet.
Ezen kívül a Zemplar csökkentheti a mellékpajzsmirigy-hormon szintet.
A nagyobb mennyiségű Zemplar adását követően jelentkező korai tünetek:
- gyengeség és / vagy aluszékonyság,
- fejfájás,
- hányinger, hányás,
- szájszárazság, székrekedés,
- izom- és csontfájdalom,
- szokatlan íz érzése.
Nagyobb mennyiségű Zemplar adását követően később jelentkező tünetek:
- étvágytalanság,
- álmosság,
- testsúlycsökkenés,
- szemfájdalom, nátha,
- bőrviszketés,
- melegségérzés, hőemelkedés,
- csökkent nemi vágy,
- kifejezett hasi fájdalom,
- vérnyomáseltérés, valamint rendszertelen szívműködés előfordulhat.
A Zemplar segédanyagként 30 térfogat% propilénglikolt tartalmaz. Nagy dózisú propilénglikollal történő mérgezésről ritkán számoltak be, és egyáltalán nem várható, ha dialízis során adják be a vesebetegnek, mivel a propilénglikolt a dialízis eltávolítja a vérből.
Ha magas kalciumszintet tapasztal miután megkapta a Zemplart, a kezelőorvosa biztosítani fogja, hogy megfelelő kezelést kapjon, hogy a vér kalciumszintje a normál tartományba térjen vissza. Miután a kalciumszint normalizálódott, Ön valószínűleg alacsonyabb adagban fogja kapni a Zemplart.
Kezelőorvosa ellenőrizni fogja a véreredményeit, de ha mégis a fenti tünetek bármelyiket tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Különböző allergiás reakciók voltak megfigyelhetők Zemplar alkalmazása során. Fontos: Mondja el azonnal kezelőorvosának vagy a szakszemélyzetnek, ha a következő mellékhatások közül bármelyikét tapasztalja:
- légszomj,
- légzési vagy nyelési nehézségek,
- zihálás,
- bőrkiütés, bőrviszketés vagy csalánkiütés,
- az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzadása.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a szakszemélyzetet, ha a következő mellékhatások közül bármelyiket tapasztalja:
Gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érintenek) a következők:
- Fejfájás
- Szokatlan ízérzés a szájban
- Bőrviszketés
- Alacsony mellékpajzsmirigy-hormon-szint
- Magas kalcium- (hányinger vagy hányás, székrekedés vagy zavartság) és foszfoszint (valószínűleg nem okoz tüneteket, de nagyobb valószínűséggel fordul elő csonttörés) a vérben
Nem gyakori mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érintenek):
- Allergiás reakciók (mint például a légszomj, zihálás, kiütés, viszketés, az arc és az ajkak megdagadása); viszkető hólyagok
- Vérmérgezés; a vörösvértestek számának csökkenése (anémia - gyengeség, légszomj, sápadtság); csökkent fehérvérsejtszám (nagyobb valószínűséggel alakul ki fertőzés); nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónalj és / vagy az ágyék területén; fokozott vérzési idő (a vér nem alvad meg elég gyorsan)
- Szívroham, szélütés (sztrók), mellkasi fájdalom, szabálytalan / szapora szívverés, alacsony vérnyomás, magas vérnyomás
- Kóma (mély állapotban eszméletvesztés, amely során a személy nem tud reagálni, a környezetére)
- Szokatlan fáradtság, gyengeség, szédülés, ájulás
- Fájdalom az injekció helyén
- Tüdőgyulladás (tüdő fertőzés), folyadékgyülem a tüdőben, asztma (zihálás, köhögés, nehézlégzés)
- Torokfájás, megfázás, láz, influenza-szerű tünetek, rózsaszín szemek (viszkető / kérges szemhéjak), megnövekedett nyomás a szemben, fülfájás, orrvérzés
- Ideges rángatózás, zavartság, ami néha súlyos (delírium), nyugtalanság (idegesség, szorongás), idegesség, személyiségzavarok (úgy érzi nem önmaga többé)
- Bizsergés vagy zsibbadás, csökkent tapintás-érzet, alvászavar, éjszakai izzadás, alvás közben izomgörcsök a karban és a lábban
- Szájszárazság, szomjúság, hányinger, nyelési nehézség, hányás, étvágytalanság, fogyás, gyomorégés, hasmenés, gyomorfájás, székrekedés, vérzés a végbélből
- Az erekció elérésének nehézsége, mellrák, fertőzések a hüvelyben
- Emlőfájdalom, hátfájás, ízületi- és izomfájdalom, elnehezültség érzése általános vagy helyi boka illetve lábduzzanat miatt (ödéma), járászavar
- Hajhullás, túlzott szőrnövekedés
- A májenzimszintek növekedése, magas mellékpajzsmirigy-hormon-szint, magas káliumszint a vérben, alacsony kalciumszint a vérben
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások
Az arc, az ajak. a száj, a nyelv, vagy, a torok feldagadása, ami nyelési vagy légzési nehézséget okoz, bőrviszketés (csalánkiütés). Gyomorvérzés. Azonnal kérjen orvosi segítséget.
Néhány fent felsorolt mellékhatásról csak úgy tud tudomást szerezni, ha kezelőorvosával konzultál.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
5. Hogyan kell a Zemplar-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Felbontást követően azonnal fel kell használni.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Zemplar-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne használja a Zemplart ha látható részecskéket vagy elszíneződést észlel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomag tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Zemplar?
- A készítmény hatóanyaga a parikalcitol. 5 mikrogramm parikalcitol milliliterenként.
- Egyéb összetevő: etanol, propilénglikol, injekcióhoz való víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Zemplar oldatos injekció egy tiszta, színtelen, látható részecskéktől mentes vizes oldat. 5 db 1 vagy 2 ml-es ampullát vagy injekciós üveget tartalmazó kiszerelésben kerül forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( reumatológiai megbetegedések, hormonbetegségek )