Így lesz elviselhető az őrjítő fájdalom

Magyar és brit kutatók munkája révén pár éven belül enyhíthetik az elviselhetetlen fájdalmat - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

A Nemzeti Agykutatási Program (NAP) által támogatott projektnek köszönhetően néhány éven belül enyhíthetők lehetnek egy krónikus fájdalom szindróma tünetei. Az alapkutatások egy olyan betegségmodell képét körvonalazzák, amelyben a korábban véltnél sokkal szorosabb a kapcsolat a gyulladásos folyamatok és a központi idegrendszer működése között. A most publikált eredmények közelebb visznek ahhoz, hogy az orvostudomány megértse, később pedig esetleg gyógyszeresen célzottan befolyásolja e komplex kapcsolatrendszer konkrét elemeit - olvasható a közleményben.

fájdalom, erős fájdalom, krónikus fájdalom szindróma, CRPS, gyógymód
Megtalálták az őrjítőfájdalomokát és a lehetséges gyógymódot. Fotó: 123rf

Mi az a CRPS?

A komplex regionális fájdalom szindrómát (CRPS) hosszan tartó, látszólag minden ok nélküli fájdalom jellemzi, amely ha nagyobb sérülések, műtétek után alakul ki, a jelenlegi fájdalomcsillapító kezelésekre nem reagáló, súlyos depressziót eredményező, tartós szenvedést okozhat. A fájdalom mellett sok esetben a helyi gyulladás tünetei sem csillapodnak, így a kutatók már régóta sejtették, hogy az idegrendszer mellett a gyulladásos és autoimmun folyamatoknak is fontos szerepük lehet a CRPS kialakulásában. Azt, hogy ez így van, egy 2014-es tanulmány bizonyította.

Megvan a kiváltó ok

Egy korábbi kutatás a fájdalom perifériás folyamatait és az érzőideg-végződések működését vizsgálta, a NAP pályázata viszont abban támogatta a kutatókat, hogy új területek felé nyissanak. Így most a központi idegrendszer és az ott kialakuló gyulladásos folyamatok szerepét vizsgálták a fájdalommechanizmusokban. Rájöttek, hogy az immunsejtek az úgynevezett vér-agy gát miatt nem képesek szabadon bejutni az agyba, de különféle hírvivő molekulák információkat közvetíthetnek a központi idegrendszer "karbantartó munkásainak", a gliasejteknek, és viszont. E kapcsolat révén lehet hatással a test más részén zajló gyulladás az agy működésére.

A mikroglia egyedülálló sejttípus a szervezetben, amely elengedhetetlen a központi idegrendszer normális fejlődéséhez. Felnőttkorban is folyamatosan ellenőrzi az agyi mikrokörnyezet állapotát, valamint koordinálja az agyi gyulladásos folyamatokat.

A gyanú a CRPS esetében hamar az egyik fontos hírvivő molekulára, az interleukin-1-re (IL-1) terelődött, amely hatással van az agyi immunfolyamatokra, és a mikroglia is termelni képes.  Végül azonosították a CRPS - vagy legalábbis bizonyos típusainak - egyik legfontosabb kiváltó okát. Eszerint a testben kialakult gyulladás és immunreakció hullámai vihart keltenek a mikrogliában, ez a vihar pedig aktiválja a fájdalomban szerepet játszó agyi központokat, ami kiváltja az elhúzódó szenvedést. Ez a folyamat a centrális szenzitizáció.


Meglehet a gyógymód is

A kutatók konkrét terápiás lehetőséget is felvázolnak, amely akár pár éven belül segíthet enyhíteni a tünetegyüttest. Jelenleg is forgalomban vannak az interleukin-1 hatásának gátlásán alapuló gyógyszerek, többi közöttt egy interleukin-1 receptorantagonista (anakinra), amelyet elsősorban a reumatoid artritisz és autoinflammatorikus kórképek kezelésére használnak. A hatóanyag már számos klinikai vizsgálaton átment forgalomba hozatala előtt, most indikációbővítésre lenne szükség. Az anakinra még a krónikus fájdalom csúcsán is képes volt a tüneteket szinte teljesen megszüntetni. A klinikai tesztek utolsó fázisait kell csak elvégezni, amelyek bizonyítják, hogy a hatóanyag valóban hatásos ebben a betegségben is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag